Pappersriktning

När man binder böcker är det viktigt att fiberriktningen i allt papper är åt samma håll, längs med ryggen på boken och det finns några olika metoder att hitta fiberriktningen på:

Kraftigare papper och kartong går det att böja försiktigt på och då känna åt vilket håll det är lättast att böja, då är fiberriktningen vinkelrätt mot böjen.

Tunt papper syns fiberriktningen på om man river av en remsa av pappret, rivningen blir jämnare längs med fiberriktningen än på tvären mot fiberriktningen. I tunt papper går det också att dra lite med naglarna längs kanten på pappret, drar man tvärs fiberriktningen så töjer sig pappret mer än om man drar längs med pappret.

Vanligt skrivarpapper brukar ha fiberriktningen på längden i pappret.

Rivet längs med fiberriktningen:

Rivet tvärs mot fiberriktningen:

Drag med naglarna tvärs mot fiberriktningen:

Drag med naglarna längs med fiberriktningen:

Andra bloggar om:

Det här inlägget postades i bokbindning. Bokmärk permalänken.

4 Svar på Pappersriktning

 1. Viveca Pe skriver:

  Visa gärna vad du menar med att kartong är vinkelrätt mot böjen. Menar du att fibrerna följer böjen åt det hållet som kartongen är lättast att böja? Dvs att det teoretiskt skulle vara lättare att riva i den böjen?
  Jag tycker att det är svårt med fiberriktning på kartong!

 2. Karin skriver:

  Svårt att förklara, lätt att känna. Ju kraftigare papper/kartong, desto lättare är det att känna. Det är lättast att böja när du inte böjer fibrerna utan fibrerna är ”raka”.

 3. Jörgen skriver:

  Det vore väl bra om någon förklarade hur man anger fiberriktning. Ska man beställa kartong på nätet, kan man ju inte riva itu och prova, innan man får varan.
  Jag gissar att måtten på arket är vägvisande. Således ska väl 210×297 inte vara samma fiberriktning som 297×210. Men vilket är vad????

 4. Karin skriver:

  Jag har aldrig sett fiberriktning angiven på papper i Sverige. När du köper kontorspapper så har normalt A4 fiberriktningen längs med långa sidan och jag har letat efter A4 med fiberriktningen längs med kortsidan för att kunna vika papper till A5-böcker.

  De ritpapper jag köpt i har haft fiberriktningen längs med korta sidan.

  Jag har aldrig lagt märke till om det finns någon standard i att ange måtten på pappret som porträtt eller landskap för att ange pappersrikningen.