Koptisk bindning – fjärde delen

Nu är det dags att sticka hål i pappersbuntarna och pärmarna. Först gör jag en måttsticka av pärmpapp så att alla hål hamnar på samma ställe.

Först markerar jag hur lång ryggen på boken är:

Sedan markerar jag var jag vill ha de 4 hålen, det första och sista ungefär 1.5 cm från kanten och sedan 2 hål till så att det blir jämnt avstånd mellan alla hål:

Lägg måttstickan i mitten på pappersbunten och stick mitt i vikningen. Jag brukar ha en bit pärmpapp under (ovanpå skärunderlaget) för då tycker jag det är lättare att känna att jag kommit igenom pappret:

Första bunten klar:

För att inte riskera att vända buntarna upp och ner så brukar jag lägga upp dem på detta sättet, en hög som jag inte stuckit hål i och en bunt som jag stuckit hål i:

Alla buntarna hålade:

Hålen i pärmarna skall vara ungefär 1 cm in från kanten:

För att den andra pärmen skall få hålen på samma ställe brukar jag lägga dem mot varandra och sticka rätt igenom så jag får ett märke i den andra pärmen:

Hålen i pärmarna behöver vara lite större, annars blir det besvärligt att få igenom nålen och tråden. Man kan också göra hålen i pärmen med ett öljettverktyg och sätta en öljett, 1/8″ är lagom:

Femte delen

Andra bloggar om: ,

Det här inlägget postades i bokbindning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.